نشریه الکترونیکی قرآن پژوهی
نشریه  الکترونیکی شیعه پژوهی
نشریه الکترونیکی اخلاق پژوهی
بانک مقالات
پایان نامه های برگزیده
خاطرات سبز
همایش بین المللی حضرت معصومه سلام الله علیها
مقالات منتشر شده اساتید و دانش پژوهان تکمیلی بین الملل
«السلام علی الحسین و علی علیّ بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین و علی انصار الحسین ــ علیه السلام ـ »
 

آشنايي با جامعةالزهراء ـ حوزه علميه خواهران ـ قم

تشكيلات جامعةالزهراء (س)

الف) واحدهاي حراست ، دبيرخانه‌ ، پذيرش ، دفتر برنامه ريزي درسي و ...

ب) معاونت هماهنگي

ج) وظايف معاونت آموزش

1ـ1. برنامه تمام وقت

2ـ1. برنامه نيمه وقت

3ـ1. برنامه پاره وقت

4ـ1. تحصيلات تكميلي

5ـ1. برنامه غير حضوري

6ـ1. ثبت نام

د ) وظايف معاونت پژوهش

ه) معاونت بين الملل (ويژه خواهران غير ايراني)

1) دوره تمهيدي

2) دوره عمومي

3)  تحصيلات تكميلي

دانشكده و دبيرستان

و) معاونت فرهنگي تبليغي

گوشه اي از فعاليتها و برنامه هاي جامعةالزهراء (س)

 

آشنايي با جامعةالزهراء ـ حوزه علميه خواهران ـ قم  

با استعانت از ذات اقدس حق تعالي و توسل به ذيل عنايت حضرت بقية‌الله (عجل الله تعالي فرجه الشريف) تحصيل علوم ديني بانوان، سابقه اي بس طولاني دارد و تاريخ افتخار آفرين شيعه، نام زنان فاضله و مجتهده متعددي را در خود ثبت كرده است  كه از جمله آنان ، مجتهده متعاصر «بانو امين » اصهفاني رحمةالله عليها مي باشد. درحوزه علميه قم نيز از چند سال پيش از پيروزي انقلاب اسلامي  مراكزي براي تحصيل علوم ديني بانوان توسط بزرگاني مانند شهيد آيت الله قدوسي (رحمةالله عليه) و همفكران آن بزرگوار بطور رسمي شروع به كار كرده بود.

امام از آنجا كه نقش زن در صلاح وفساد جامعه تعيين كننده است و به فرمايش حضرت امام خميني (قدس سره) آنها خود نيمي از جامعه و مربي نيمي ديگرند،‌ و آنان هر چه بيشتر به اهداف آفرينش و معارف اسلامي و اخلاق انساني آشنا شوند آثار آن بيشتر در جامعه نمايان خواهد شد و از آنجا كه در طول نهضت شكوهمند اسلامي و  بعد از آن همانگونه كه حضرت امام (قدس سره) فرمودند زنان همدوش مردان بلكه جلوتر از آنان افتخار و پيروزي آفريدند و از طرف ديگر ظرافت ، حساسيت و اهميت موضوع ايجاب مي كرد كه مسلمين مستقيماً به آن بپردازند  و با تعيين متصدياني واجد شرايط ، ادامه اين حركت مقدس را تضمين نمايند ، امام راحل دستور تأسيس يك مركز گسترده براي پرداختن به اين برنامه را صادر فرمودند و بر اساس آن جامعةالزهراء (س) به عنوان حوزه علميه خواهران در قم در مهرماه 1364 توسط هيئت مؤسس منصوب حضرت امام مركب از 7 تن از آيات عظام و علماي اعلام آغاز به كار نمود.

پس از ارتحال امام (قدس سره) مقام معظم رهبري حضرت آيت الله خامنه اي (مدظله العالي) ضمن تأكيد بر ضرورت ادامه كار، اين مجموعه را تأييد و هيأت مؤسس محترم را ابقاء فرمودند. 

تشكيلات جامعةالزهراء (س)

مسئووليت عاليه جامعةالزهراء (س) بر اساس حكم مورخ 25/7/1380 مقام معظم رهبري (مدظله العالي) بر عهده هيأت امنا قرار گرفت كه عبارتند از: دو نفر از علما به نمايندگي از طرف شوراي عالي حوزه علميه قم ، مدير حوزه علميه قم و 9 نفر از اعضاي هيأت مديره سابق جامعةالزهراء (س) . هيأت مؤسس محترم قبل از اين به دليل كثرت مشاغل از ادامه مسئوليت عذرخواهي كرده بودند.

مسئوليت هاي بعدي بر عهده مديريت محترم و معاونتهاي: هماهنگي ، تربيتي ، آموزش ،پژوهشي ، بين الملل ، فرهنگي تبليغي و اداري مالي مي باشد.

دانشكده الهيات و معارف اسلامي در قم و دبيرستانهاي علوم و معارف اسلامي در قم و سه شهر ديگر نيز به صورت وابسته به جامعة‌الزهراء (س)‌ فعاليت مي كنند.

بخش هاي اداري و برنامه هاي درسي :

الف) واحدهاي حراست ، دبيرخانه‌ ، پذيرش ، دفتر برنامه ريزي درسي و ...

در حوزه مديريت ،‌وظايف و مسئوليت هاي محوله را انجام مي دهند.

ب) معاونت هماهنگي :

اين معاونت با ايفاي نقش معاون اول مدير، مسئوليت نظارت بر كار ديگر معاونت ها و واحدها و ايجاد هماهنگي بين آنها را بر عهده دارد.

ج) وظايف معاونت آموزش:

برنامه هاي آموزشي درجامعةالزهراء (س)  به صورت «حضوري» و «غير حضوري» و در دو سطح «عمومي» و «تكميلي»  ارائه مي گردد و به منظور فراهم نمودن زمينه شركت هر چه بيشتر بانوان در ميدان تحصيل و كسب  معارف ديني، دوره عمومي حضوري در سه بخش «تمام وقت» «نيمه وقت» و «پاره وقت» و دوره عمومي غير حضوري به دو صورت «رسمي » و « آزاد» تنظيم گرديده است.

برنامه تحصيلات تكميلي نيز در دو مقطع «سطوح عاليه» و «خارج» ارايه مي گردد. «دفتر اساتيد» مسئوليت گزينش و جذب اساتيد و سازماندهي آنان را براي كليه سطوح، عهده دار مي باشد.

برخي از خصوصيات برنامه هاي آموزشي

1ـ1. برنامه تمام وقت:

غالب افراد اين برنامه شبانه روزي بوده و از سراسر كشور گزينش مي شوند و با گذراندن يك دوره عمومي چهار ساله (190 واحد درسي) فارغ التحصيل مي گردند.

2ـ1. برنامه نيمه وقت:

خواهران عضو اين برنامه با گذراندن يك دوره 6 ساله (190 واحد درسي) فارغ التحصيل مي شوند.

3ـ1. برنامه پاره وقت:

برنامه اين بخش 90 واحد درسي است كه طي دوره سه ساله اجرا مي شود.

4ـ1. تحصيلات تكميلي :

خواهران فارغ التحصيل از دوره عمومي ، جهت ادامه تحصيل در سطوح عاليه با گزينشي خاص ، در رشته هاي : «تفسير و علوم قرآني» ، «فقه و اصول»‌ ،«ادبيات عرب»‌، «تاريخ اسلام» و «فلسفه و كلام» پذيرفته مي شوند. لازم به ذكر است كه برنامه هاي نيمه وقت، پاره وقت و تحصيلات تكميلي مخصوص خواهراني است كه ساكن قم باشند.

براي خواهران شبانه روزي امكانات لازم از قبيل خوابگاه ،‌سلف سرويس و براي ساكنان قم سرويس رفت وآمد و مهد كودك در نظر گرفته شده است.

5ـ1. برنامه غير حضوري:

برنامه غير حضوري همانند حضوري 190 واحد درسي است كه طي يك دوره 7 ساله ، با ارسال نوار و CD  و كتب جوزات درسي اجرا مي گردد.

اين بخش هم اكنون بيش از 9000 نفر از اقشار مختلف خواهران اعم از: دانشگاهي ، فرهنگي ، كارمند و خانه دار را از سراسر كشور تحت پوشش دارد. اخيراً برنامه غير حضوري‌ «آزاد» كه مشابه برنامه پاره وقت است براي پوشش دادن خواهران بدون مدرك تحصيلي ، نيز تنظيم و به اجرا درآمده است.

6ـ1. ثبت نام:

ثبت نام در بخش هاي تمام وقت ، نيمه وقت و غير حضوري همه ساله بهمن ماه و در بخش هاي تحصيلات تكميلي و پاره وقت ارديبهشت ماه صورت مي گيرد. كه شرايط و ضوابط آن از طريق صداوسيما و برخي جرائد اعلام مي گردد.

د ) وظايف معاونت پژوهش:

فعاليت هاي اين مديريت در بخشهاي : « دفتر كانونهاي مطالعاتي » ،«دفتر نشستهاي علمي » ،‌«دفتر بررسي متون درسي » ، «دفتر مطالعات ديني زنان» ، پيش بيني شده است. و هم اكنون كانونهاي مطالعاتي : «فقه وحقوق» ، «تاريخ و سيره» ، «فلسفه و كلام» و «تفسير» راه اندازي شده است كه فعالتيهاي چشمگير خواهران در اين كانونها ، رشد و توانمندي آنان را به منصه ظهور رسانده است.

مديريت پژوهش با امكاناتي كه اخيراً فراهم شده است خدمات تحقيقي و پژوهشي بيشتري را به خواهران پژوهشگر ، استاد و محصل ارايه خواهد كرد.

ه) معاونت بين الملل (ويژه خواهران غير ايراني) :

به دنبال افزايش  استقبال خواهران غير ايراني از تحصيل معارف ديني و علوم حوزوي،‌اين معاونت از سال 1366 آغاز به كار نمود و هم اكنون صدها نفر از بيش از 40 كشور جهان يه صورت روزانه يا شبانه روزي در جامعةالزهراء (س) مشغول به تحصيل مي باشند.

1) دوره تمهيدي :

 دراين دوره ابتدا خواهران طي مدت 6 ماه، زبان فارسي را فرا مي گيرند و سپس به مدت نيمسال تحصيلي به يادگيري روانخواني قرآن و معارف اوليه اسلامي مي پردازند.

2) دوره عمومي:

در اين دوره خواهران شبانه روزي ظرف مدت 4 سال و خواهران روزانه ظرف مدت 5 سال به يادگيري «علوم حوزوي و معارف اسلامي» شامل:‌ادبيات عرب ، منطق ، عقايد ، تفسير ، فلسفه و ... مي پردازند و با ارايه تحقيق پاياني دوره را به پايان مي رسانند.

3)  تحصيلات تكميلي :‌

خواهراني كه دوره عمومي معارف اسلامي را با موفقيت به پايان رسانند براي تحصيل در سه رشته تخصصي : «شيعه شناسي» و «اخلاق و تربيت اسلامي» و «تفسیر و علوم قرآن» گزينش مي شوند و طي دو سال تحصيلي با گذراندن حداقل36 واحد درسي و ارائه 16 مقاله تحقيقي و يك پايان نامه ، از اين دوره فارغ التصحيل مي شوند.

علاوه بر مقطع کارشناسی ارشد در سال 1387 (سال نوآوری و شکوفایی) رشته تخصصی «اسلام شناسی» در مقطع دکتری راه اندازی شد.

بحمدلله تا كنون صدها نفر از خواهران غير ايراني ، دوره عمومي را با موفقيت به پايان رسانده و در حال حاضر در كشورهاي خود، به فعاليتهاي فرهنگي ، تربيتي و علمي پرداخته اند.

يادآور مي شويم: هم اكنون در مقاطع و بخش هاي مختلف جامعةالزهراء (س) بيش از 12000 نفر از خواهران مشغول به تحصيل هستند و تا كنون بيش از  16000 نفر فارغ التحصيل شده اند.

دانشكده و دبيرستان :

برنامه هاي آموزشي در همه بخش هاي ياد شده حوزوي است. اما جامعةالزهراء (س)  در دو عرصه ديگر نيز فعاليت آموزشي دارد. آن دو عبارتند از:

1) دبيرستانهاي دخترانه هدي (رشته علوم و معارف اسلامي) :

برنامه درسي اين دبيرستانها تركيبي از دروس نظام متوسطه كشور و معارف ديني مي باشد كه خواهران پس از گذراندن آن ، مدرك رسمي ديپلم دريافت مي نمايند. اين دبيرستان علاوه بر قم در چند شهرستان ديگر نيز داير است.

2) دانشكده هدي:

اين دانشكده از طريق كنكور سراسري بصورت نيمه متمركز در رشته «الهيات و معارف اسلامي » با گرايش هاي : «فقه و مباني حقوق اسلامي» ، «علوم قرآن و حديث » و «فلسفه و كلام» دانشجو مي پذيرد و خواهران فارغ التحصيل مدرك رسمي كارشناسي دريافت مي نمايند. لازم به ذكر است كه خواهران غير ايراني نيز با شرايط ويژه در دانشكده فوق پذيرش مي شوند.

و) معاونت فرهنگي تبليغي:

اين معاونت از طريق واحدهاي: دارالقرآن الكريم ، امور مبلغين ، حوزه و دانشگاه، امور فوق برنامه ، پاسخ به سوالات ، كانون قلم و انديشه ، امور فرهنگي غير حضوري ، امور فارغ التحصيلان ، طرح انديشه مطهر ، واحد هنر، آرشيو تبليغات، امور صدا وسيما و رسانه ها ، حوزه مقاومت بسيج و... سعي بر انجام مسئوليت خويش دارد. فهرستي از فعاليتهاي اين معاونت در كنار ساير خدمات جامعةالزهراء (س) منعكس گرديده است.

گوشه اي از فعاليتها و برنامه هاي جامعةالزهراء (س)

1ـ تدريس خواهران فارغ التحصيل در سطوح و رشته هاي مختلف در حوزه هاي خواهران (در شهرهاي ايران و ديگر كشورها) و در ديگر مراكز علمي و فرهنگي كشور مانند: آموزش و پرورش ، دانشگاهها، بسيج و ... چشمگير و موفقت آميز بوده است.

همچنين تعدادي از فارغ التحصيلان جامعةالزهراء‌(س) با عضويت در هيأت هاي علمي دانشگاهها مشغول به خدمت مي باشند.

2ـ مديريت مدارس حوزوي (داخل و خارج كشور) ، مدارس دولتي  و برخي مراكز پژوهشي و تحقيقاتي و يامراكز علمي و فرهنگي و ...

3ـ پاسخ به سؤالات فقهي بانوان محترم از سراسر كشور و خارج از كشور كه در واحد پاسخ به سؤالات و صرفاً توسط خواهران اين مجتمع صورت مي گيرد.(صندوق پستي :‌713 ـ قم)

نشاني الكترونيكي : porsesh @- alzahra.org

4ـ تبلغ به معناي وسيع كلمه و در صور متوع ذيل:

ارائه صدها كتاب ، پايان نامه ،  جزوات و مقالات تحقيقي در موضوعات مختلف مانند:

«سيماي خانواده در قرآن» ، «بلوغ دختران» ، «مقتل اميرالمومنين (ع) » ،«فرياد فاطمه عليهاالسلام»،«شخصيت زن از ديدگاه قرآن» ف«سيره تربيتي ـ اخلاقي حضرت زهرا (س) درخانواده» ، «فلسفه حجاب و بررسي الگوهاي ارايه شده » ،« نقش مديريت زن درخانه و محل كار » ، «‌ تبيين فرمايشات اميرالمومنين (ع)  در نهج البلاغه در مورد زنان» ،‌‌«زندگي حضرت زينب (س)  » ،« الگوي صحيح مصرف »‌ و ...

معرفي و اعزام گسترده خواهرن مبلغ به مناطق مختلف داخل و خارج از كشور براي تبليغ در سطوح مختلف: عمومي ، جوانان ، دانش آموزان ، دانشجويان و ... كه اين خواهران تاكنون هزارن جلسه فرهنگي و تبليغي در نقاط مختلف كشور و جهان را باو جود مشكلات زياد وحتي تقديم شهيد و مجروح اداره نموده اند.

برگزاري «كنگره زن و فرهنگ انقلاب اسلامي» و همايش هاي علمي : «فرهنگ حجاب ، بيمها و اميدها » ، «تفكر در قرآن» ، «ديه و قصاص » و ...

برگزاري سمينار «وحدت حوزه و دانشگاه » ويژه خواهران در سالهاي متمادي در 27 آذر با حضور گسترده خواهران دانشجو و طلبه.

برگزاري اردوهاي دانشجويي و دانش آموزي جهت تبيين مسائل اسلامي براي خواهران ايراني و خارجي.

ايراد سخنراني و مقاله در كنفرانسهاي داخل و خارج از كشور در دفاع از اسلام  و انقلاب اسلامي و شخصيت زن مسلمان.

شركت در ميزگردها ،‌ مصاحبه ها و برنامه هاي متعدد راديويي و تلوزيوني درمناسبت هاي مختلف و همكاري با بخش برون مرزي صداوسيما به زبان هاي گوناگون كه مورد استقبال عموم قرار گرفته است.

همكاري در تهيه و توليد برنامه هاي رادويي و تلوزيوني از قبيل زندگي بانوي مجتهده امين و طلبه شهيده فهميه ساري (رحمة‌الله عليه)

تشكيل بانك اطلاعات كامپيوتري علوم اسلامي براي ارائه خدمات به خواهران.

برگزاري نمايشگاه هاي مختلف كتاب ، عكس ،‌محصولات فرهنگي و آثار هنري خواهران در قم و چند شهرستان.

برگزاري جلسات عمومي با سخنراني شخصيت هاي مختلف و برنامه هاي متنوع ،‌به صورت منظم و مناسبتهاي مذهبي و انقلاب اسلامي

ترجمه بعضي از كتب و مقالات از فارسي به زبان هاي ديگر و بالعكس

چاپ و نشر احاديث و جزوات علمي ـ مذهبي در مقاطع مختلف.

برگزاري مسابقات علمي ،‌ ديني و فرهنگي بين خواهرن ايراني و غير ايراني.

تكثير كاست ها و CD‌هاي: درسي ، علمي و اجتماعي براي مراكز مختلف علمي كشور.

پروژه جديد ساختماني : نظر به استقبال وسيع خواهران از داخل و خارج از كشور  براي تحصيل علوم ديني در جامعةالزهراء (س) و كافي نبودن ساختمان قبلي پروژه ساختماني جديد جامعةالزهراء (س) با عنايت مقام معظم رهبري (مدظله العالي) و همكاري مقامات محتر مه مربوطه ، دردست انجام است كه بخش اول آن در 12 بهمن ماه 1382 با پيام مقام معظم رهبري (مدظله العالي) و آيت الله العظمي فاضل لنكراني (دامه ظله العالي) مورد بهره برداري قرار گرفت. اميدواريم دعاي خير علاقمندان و كمك مالي خيرين موجب سرعت كار و به بهره برداري رسيدن كامل  اين مجتمع پر ارزش گردد.